Меню

Плюси і мінуси в роботі з хмарними МІС

Читати: 3 хвилин — 10 Червня 2021 — Блог

Медична інформаційна система (МІС) необхідна для упорядкування та автоматизації бізнес-процесів у медичній установі. За вибору підходящої інформаційної системи і адаптації її під власний медичний центр необхідно звернути увагу на багато функціональних особливостей,зокрема на те, в якому форматі будуть зберігатися дані і як буде проводитися робота з інформацією. Розповідаємо про те, що таке хмарна і «коробочна» МІС, у чому їх особливості, переваги та недоліки.

Обов’язкові функціональні можливості МІС

Будь-які медичні інформаційні системи, незалежно від бренду і індивідуальних особливостей, мають спільний знаменник — це можливість управляти бізнес-процесами в медичному центрі, вести управлінську діяльність, стежити за економічними операціями, документувати історії хвороби і лікарські призначення. Медичні інформаційні системи мають наступні функціональні можливості:

  • реєстрація пацієнтів та виписок, ведення історії хвороби;
  • отримання та зберігання результатів лабораторних досліджень і даних інструментальної діагностики;
  • організація робочих місць лікарів і медсестер, ведення розкладу роботи медичного персоналу;
  • управління фінансовими та економічними процесами.

Як правило, більшість медичних інформаційних систем мають в основі обов’язкові робочі модулі: аналітичний і управлінський, медичний, фінансово-економічний і модуль обміну і зберігання даних. При цьому, замовляючи у виробників МІС, завжди можна запросити розробку додаткових модулів і компонентів індивідуально під потреби медичного центру.

Плюси і мінуси стаціонарної МІС

Стаціонарна медична інформаційна система встановлюється на сервер у медичному центрі. Для цього потрібно:

  • забезпечити технічну частину: придбати комп’ютери або планшети, підготувати їх до роботи;
  • придбати ліцензію на роботу в МІС;
  • найняти штатного або позаштатного системного адміністратора, який буде стежити за роботою інформаційної системи.

Як правило, вищеназвані завдання — витратні за часом і грошима. З мінусів — потрібно регулярно оновлювати ліцензію, оплачувати роботу програмістам за додаткові модулі, оплачувати роботу системного адміністратора, підтримувати працездатність техніки. Крім того, за безпеку конфіденційних даних відповідає виключно медична організація. Купівля сервера залежить від кількості робочих місць. Так, якщо в медичному закладі менше 5-7 робочих місць, купувати сервер необов’язково, якщо більше — вже необхідно.

Плюси і мінуси хмарного рішення МІС

Хмарна МІС — це коли сервер розташовується на стороні представника медичної інформаційної системи, який і виконує роль системного адміністратора. Тобто можливість користуватися хмарною інформаційною системою — це як би отримання послуги від розробників.

У хмарної МІС є єдиний сервер зберігання і обробки даних, до якого можна отримати доступ у будь-який час з будь-якої точки світу, де є можливість скористатися інтернетом. Хмарні МІС, як правило, кросплатформні — ними можна користуватися на будь-якій операційній системі і в будь-якому браузері. Працездатність сервера повністю забезпечується стороною, яка надає послуги користування інформаційною системою.

З мінусів — на відміну від стаціонарної МІС, більшість інформаційних систем не доопрацьовуються під індивідуальні запити медичної організації, оскільки вони створені єдиними для всіх користувачів. Але на відміну від інших хмарних МІС, розробники медичної інформаційної системи MedCenter+ за потребою можуть створити додаткові модулі. Крім того, безпека зберігання даних на хмарній МІС нижча, ніж на стаціонарній.

Яку МІС вибрати: хмарну або «коробочну»

Кожен медичний центр має свої особливості, які слід реалізовувати для розкриття потенціалу клініки. Це означає, що за вибору медичної інформаційної системи потрібно вибирати ту, яку можна адаптувати під свої потреби. Зазвичай «коробочні» варіанти допрацьовуються завжди. Але на таку особливість необхідно звернути увагу: попри те, що, як правило, постачальники хмарних систем адаптують роботу МІС під конкретний медичний заклад, розробники MedCentеr+ за запитом підганяють функціонал МІС під кожну клініку.

Загалом не так важливо, яку МІС ви виберете для себе: хмарну або коробочну, головне, щоб вона відповідала всім вимогам клініки і вміщала в себе весь необхідний функціонал.

Спробуйте безкоштовну версію Medcenter+
Станислав Григорьев
Автор: Станислав Григорьев

Інші статті по темі

Зв'язатися з нами