Меню

Вартість розробки власної МІС

Читати: 6 хвилин — 29 Березня 2021 —

Медична інформаційна система (МІС) автоматизує і впорядковує бізнес-процеси в клініці. За допомогою МІС можна оптимізувати адміністративні, медичні, економічні та управлінські процеси. Часом, ознайомлюючись з медичними інформаційними системами, керівники розуміють, що функціонал готових продуктів не відповідає запитам клініки, і в них з’являється бажання створити власну МІС. Розповідаємо про те, які складнощі та проблеми можуть виникнути за розробки власної МІС, як формується ціна розробки та чи варто взагалі створювати власну інформаційну систему.

Складнощі в розробці власної МІС

Перша складність у розробці власної МІС — це необхідність відповідності технічним вимогам приєднання інформаційної системи до програми eHealth. Розробникам потрібно вивчити ці вимоги та знати, що вони включають:

  1. адміністративний модуль представника медичних послуг;
  2. адміністративний модуль аптечного закладу;
  3. рабоче місце фармацевта;
  4. рабоче місце лікаря;
  5. робота із записами пацієнта;
  6. доступ до бази даних;
  7. медичний висновок про народження.

Перераховані вище модулі — базові та обов’язкові, якщо керівник хоче, щоб МІС відповідала вимогам eHealth. При цьому за потреби можна розробляти додаткові модулі, необхідні для автоматизації роботи клініки.

Під час розробки своєї МІС також можуть виникнути складнощі в тому, щоб надати технічні можливості медичної інформаційної системи для інтеграції зі стороннім обладнанням і програмами, наприклад, 1С, CRM, телефонією та системою зберігання медичних зображень і відео. А це – невіддільна частина оптимізації внутрішніх процесів роботи медичного центру.

За розробки МІС слід врахувати зручність і дизайн інтерфейсу. Чим простіший інтерфейс, тим легше користуватися інформаційною системою і тим менше помилок буде робити персонал у роботі. А просто і зручно зробити важко. Для розробки зручного дизайну слід найняти хорошого дизайнера, який розуміє нюанси роботи медичної інформаційної системи і знає, з які незручності в роботі з системою найчастіше відчувають лікарі і медичний персонал. За розробки МІС слід уникати складних та інтуїтивно незрозумілих процесів, шрифтів, що погано читаються.

Проблеми, що виникають під час розробки МІС

Під час розробки медичної інформаційної системи часто виникають проблеми. Перша проблема — скласти грамотне і правильне технічне завдання розробникам. Технічне завдання потрібно зробити якомога детальнішим, внести туди всі моменти, які знадобляться для роботи майбутньої інформаційної системи.

Якщо спочатку не внести певні вимоги до технічного завдання та розробники створюють продукт, який не повністю відповідає очікуванням, найімовірніше, доведеться доплачувати розробникам, щоб ті додали необхідні функції. Тому на етапі складання технічного завдання потрібно врахувати всі нюанси та дрібниці, щоб готовий продукт відповідав очікуванням.

Інша проблема полягає в самих розробників. Найчастіше медичну інформаційну систему створює не команда, а один або два розробника. І весь процес створення тримається на цих людях, які знають все: вихідний код програми, нюанси, недоліки, проблемні місця, можливості виправлення. Якщо розробник піде, створення медичної інформаційної системи може повністю зупинитися, аж до ліквідації проекту.

За розробки власної МІС може виникнути проблема налаштування системи. Як правило, розроблений своїми руками продукт надалі вкрай обмежений у налаштуванні інструментів і функцій, важко адаптується до зміни запитів у клініці, а вони з’являються дуже часто.

З чого складається вартість розробки МІС

Вартість розробки медичної інформаційної системи залежить від функціональних можливостей, кількості вимог у технічному завданні та складності самої МІС. Щоб створити інтерфейс інформаційної системи для медичного центру, потрібно розробити спеціальні автоматизовані робочі місця, наприклад, «Кабінет пацієнта» або АРМ лаборанта. Створення цих інструментів передбачає, що для клініки потрібно буде прописувати спеціальний код — це збільшує вартість розробки МІС.

Інша складна робота для розробників полягає в створенні інструментів, які забезпечують автоматизацію процесів, цілісність і безпеку даних, форму зберігання інформації, простоту інтерфейсу і можливість МІС зв’язуватися з медичним обладнанням і лабораторіями.

За формування бюджету на розробку власної медичної інформаційної системи слід знати, що є прямі та непрямі витрати. Прямі витрати — це гроші, які потрібні для забезпечення клініки апаратними засобами. Непрямі — це оплата праці команди розробників і оплата роботи тестувальників.

Що вигідніше: купити готову МІС або розробити власну?

Багато хто може захотіти створити свою медичну інформаційну систему, обґрунтовуючи своє бажання трьома аргументами: це дешевше, продукт буде точно збігатися з вимогами клініки, у подальшому можна продавати готову МІС іншим замовникам. Але це не зовсім так. Розглянемо кожен аргумент.

Аргумент «дешевше» з’являється у тих, хто не знайомий з ціноутворенням розробки медичної інформаційної системи. Витрати на покупку готової МІС і створення нової виглядають так:

  1. придбання готового продукту. На початковому етапі найбільший обсяг витрат потрібен для придбання та інтеграції МІС у клініку. Після цього витрат стає все менше, наприклад, можливо необхідно буде доплачувати за технічне обслуговування;
  2. розробка власної МІС. Витрати зростають з етапом розробки: чим далі просувається створення продукту, тим більше потрібно платити. І якщо розглядати власну розробку МІС у довгостроковій перспективі в порівнянні з покупкою готового продукту, то створення своєї системи обійдеться набагато дорожче.

Крім того, компанії-розробники медичної інформаційної системи давно навчені мінімізувати фінансові ризики під час створення продукту, оскільки в них налагоджені технологічні процеси.

Другий аргумент: продукт буде точно збігатися з вимогами клініки, а промисловий продукт — ні. Це не зовсім відповідає дійсності. За розробки власної медичної інформаційної системи може вийти, що у створеному продукті буде недостатньо функцій та інструментів. У готової МІС від компаній, як правило, містяться всі базові функції, а відсутні інструменти розробники можуть на замовлення доопрацювати та довести до ідеалу. Головна помилка тут — невміння вибирати готові продукти, які пропонують компанії на ринку інформаційних технологій.

Третій аргумент — розроблену МІС можна продавати іншим медичним закладам. Коли керівник захищає цей аргумент, він забуває, що потрібно управляти двома видами бізнесу: автоматизацією процесів у клініці та розробкою програмного забезпечення. Як правило, такі речі несумісні, і готова МІС, створена для конкретної клініки, не буде ефективно служити в іншому медичному центрі.

Підсумок із цього такий: розробка власної МІС обходиться дорожче за придбання готового продукту, функціональні можливості своєї МІС не завжди відповідають вимогам клініки, свою МІС буде важко продати іншим медичним центрам. Тому вигідніше — купити готовий продукт, адаптувати його функції під свою клініку та отримувати технічну підтримку від професійних розробників.

Які складнощі можуть очікувати в роботі з готовою МІС

У роботі з готовою МІС також можуть виникнути складності. Перша складність — функціонал придбаної медичної інформаційної системи не в повному обсязі відповідає запитам клініки. Так буває, коли функцій у МІС або занадто багато або, навпаки, недостатньо. Цю проблему можна розв’язати, звернувшись до розробників інформаційної системи та зробивши запит на адаптацію МІС до конкретних потреб лікарняного закладу.

Друга складність у роботі з готовою МІС — коли функцій в системі занадто багато. Помилка в тому, що часом хочеться впровадити в клініку все і відразу, скористатися всіма функціями. Звідси випливають два наслідки: перший — персонал перевантажений додатковими, переважно необов’язковими функціями МІС, друге — функціонал може просто не підійти для медичного центру. Ця проблема розв’язується поступовим впровадженням функцій у роботу клініки.

Третя складність у роботі з готовою інформаційною системою — відсутність налагодженої інфраструктури в клініці. Так, після інтеграції готової МІС може виявитися, що в лікарняному закладі слабкі комп’ютери або інтернет, або десь не вистачає обладнання. Щоб цього уникнути, перед інтеграцією інформаційної системи слід підготувати технічну інфраструктуру: перевірити мережу, доступність інтернету, наявність комп’ютерів.

Розробка власної медичної інформаційної системи вимагає великих фінансових і інтелектуальних вкладень, крім того, своя МІС не завжди буде відповідати вимогам медичного закладу, а під час створення інформаційної системи, як правило, виникає безліч труднощів і проблем. Тому значно вигідніше рішення для клініки — придбати готовий продукт і за допомогою розробників адаптувати його для забезпечення роботи медичного закладу.

Спробуйте безкоштовну версію Medcenter+
Станислав Григорьев
Автор: Станислав Григорьев

Інші статті по темі

Зв'язатися з нами