Меню

Як формується вартість МІС?

Читати: 4 хвилин — 25 Травня 2021 —

Вартість медичної інформаційної системи залежить від багатьох чинників: наявності технічної підтримки, різнопланового функціоналу, можливості доопрацювання окремих інструментів під потреби медичного закладу. Чим більше функціоналу у програмного забезпечення, тим вище може бути його вартість і дорожче технічне обслуговування. Багато розробників надають демодоступ до пробної версії МІС для первинного ознайомлення з її можливостями. Це дозволяє оцінити її користь і кореляцію функціоналу з конкретними запитами медичного центру.

Також вартість МІС формується виходячи з рівнів захисту персональних даних і кількості персоналу, який буде працювати з системою. За потреби в ціну закладають додаткові модулі, крім стандартного набору (онлайн-запис, формування звітів, реєстратуру, лабораторію, CRM-систему, бухгалтерію, складський облік).

Консультації щодо функціоналу МІС

Ціна на готову МІС формується залежно від потреб медичного закладу. Щоб зрозуміти запити медичного центру, необхідно провести аналіз діяльності та вже за його результатами здійснювати підбір програмного забезпечення.

Консультації щодо підбору функціоналу МІС необхідні для того, щоб правильно підібрати варіанти розв’язання проблем, які затримують робочі процеси. Програмне забезпечення дозволяє зберігати та обробляти персональну, кадрову, бухгалтерську та медичну інформацію. Також програма дає можливість взаємодіяти з Національною службою здоров’я України через eHealth – електронну систему охорони здоров’я, за допомогою якої здійснюють фінансування медичних послуг за Програмою медичних гарантій.

До основних переваг МІС належать:

  • автоматизація більшості робочих процесів;
  • збереження даних незалежно від дати внесення їх в базу;
  • формування звітності;
  • інтеграція з зовнішніми ресурсами (телефоном, сайтом, електронною поштою);
  • систематизація і кіберзахист даних.

Можливість вибору функціоналу, виходячи з потреб клініки

Вибір функціоналу в МІС залежить від кількості співробітників, які з нею працюватимуть. Підключення додаткового робочого місця може збільшувати вартість обслуговування медичної інформаційної системи.

Функціонал програми включає роботу з даними будь-якого характеру і допомагає налагодити електронний документообіг. Завдяки інструментам систематизації, групування і обробки даних є можливість завантажувати в систему необхідні дані і передавати їх між відділами і в зовнішні ресурси (наприклад, на різні сайти, платформи). На підставі інформації, що знаходиться в програмі, формуються звіти та аналітика. Це допомагає приймати об’єктивні управлінські рішення, що стосуються подальшого розвитку медичного закладу.

Якщо є потреба в організації електронної бухгалтерії, системи управління ресурсами або складського обліку, вибирають ті МІС, які здатні впоратися з цими завданнями. Це дозволяє своєчасно здійснювати контроль за раціональним використанням ресурсів (фінансових, майнових).

За потреби в маркетингових дослідженнях і вивантаженні цієї інформації для складання або корекції маркетингової політики підключають маркетинговий модуль. Це дає можливість працювати зі знижками та акціями, рекламою і ціноутворенням на медичні послуги.

Завдяки маркетинговому модулю можна відстежувати:

  • об’єм продажу;
  • частоту придбання медичних послуг за зниженою вартістю;
  • напрямки, які користуються популярністю;
  • активність лікарів і пацієнтів;
  • лояльність клієнтів до медичного центру.

Можливість цілодобової технічної підтримки

Цілодобова технічна підтримка розв’язує безліч проблем після впровадження МІС. Персонал, який буде працювати на новому програмному забезпеченні, повинен пройти навчання. Освоєння може бути первинним (після впровадження) або на постійній основі з поділом за періодами (за необхідністю: раз на місяць, квартал, після додавання нових можливостей).

Після проходження навчання у співробітників можуть виникати труднощі з використанням окремих інструментів або модулів. Служба підтримки здатна забезпечити безперебійну роботу МІС на будь-якому етапі, усунути виниклі збої після відключень від блоку живлення (наприклад, аварійні).

Технічна підтримка забезпечує:

  • працездатність системи протягом 24 годин і виправлення її некоректної роботи;
  • створення і редагування шаблонів звітності та документації;
  • налаштування і перевірку кіберзахисту даних;
  • консультації персоналу за нюансами роботи програми;
  • написання і тестування нового функціоналу під запити медичного закладу;
  • розробку інструкцій з використання програмного забезпечення.

Також техпідтримка налаштовує права доступу персоналу і керівництву до окремих модулів, створює і редагує профілі користувачів, їх права відповідно до розробленої стратегії установи охорони здоров’я.

Технічна підтримка може не включати налаштування з обміну даними з комп’ютерами інших систем, систем розсилок, а також інтеграцію зі стороннім обладнанням (наприклад, діагностичним, лабораторним).

Можливість доробок системи під індивідуальні особливості клініки

Більшість МІС за додаткову плату дозволяють доопрацювання функціоналу під індивідуальні запити керівництва клініки. За зміни політики медичного центру в цьому може виникнути пряма необхідність, внаслідок чого досягається поліпшення якості надання медичних послуг, налагоджується робота відділів, усувається дублювання функцій у персоналу.

Налаштуванням доробок займається служба підтримки. Однак не всі МІС з можливістю доопрацювання можна доповнити необхідним набором функцій. Деякі системи мають обмежений набір можливостей через повільну швидкість завантаження, малі масштаби або потужність.

Спробуйте безкоштовну версію Medcenter+
Станислав Григорьев
Автор: Станислав Григорьев
Зв'язатися з нами