Меню

10 переваг МІС для клініки

Читати: 7 хвилин — 21 Травня 2021 —

Система управління медичним центром дозволяє створити електронну базу даних, налагодити взаємодію між лікарським складом, персоналом та пацієнтами, а також оптимізувати робочий час. Гнучкі алгоритми та зручний набір інструментарію дає можливість автоматизувати безліч робочих процесів.

Також програма здатна зберігати об’ємні бази даних (цифровий архів), інтегруватися з телефонією та іншими каналами зв’язку. Зберігання даних у хмарній МІС економить витрати на придбання комп’ютерної техніки, здатної впоратися з цим завданням.

Вартість впровадження МІС залежить від багатьох факторів: функціоналу, інтерфейсу, кібербезпеки зберігання даних, антивірусного захисту та технічної підтримки. На ціну програмного забезпечення може впливати:

  • можливість доопрацювання деяких функцій під потреби медичного закладу;
  • ведення бухгалтерії в цифровому вигляді (електронна бухгалтерія в МІС);
  • наявність підтримки користувачів.

Проблеми в клініках, які розв’язуються підключенням до МІС

Підключення інформаційної системи допомагає усунути безліч проблем, що виникають у клініках: позбутися черг, налагодити комунікацію з пацієнтом поза медичним центром, а також між відділами та лікарями. Часто в медичних центрах відсутній єдиний підхід до збирання, обробки, передавання і зберігання даних, що гальмує роботу всіх відділів через відсутність комунікації.

Впровадження інформаційної системи розраховане на зберігання великих масивів даних у режимі реального часу та їх передання в будь-якому масштабі. Як результат, обмін даними відбувається в рази швидше, ніж до впровадження МІС. Взаємодія між ресурсами клініки та інформаційними технологіями системи дозволяє домогтися бажаних результатів за коротший термін, ніж до впровадження МІС.

Автоматизація процесів у МІС заощаджує робочий час, дозволяє виконати більшу кількість завдань через відсутність дублювання функцій у персоналу. Також це розв’язує проблему дефіциту кадрів, багатозадачності у штатної одиниці.

Впровадження системи допомагає ліквідувати проблему недоступності даних з окремих ресурсів (паперових документів, сайту, інших засобів зв’язку), які необхідні для забезпечення повноцінної роботи медичного закладу. Завдяки можливості інтеграції різних каналів з програмним забезпеченням ця проблема легко усувається. Постійне оновлення системи дозволяє уникнути морального і фізичного старіння комп’ютерних систем.

Переваги переходу на хмарні МІС

Перехід на хмарні системи допомагає скоротити витрати на зберігання і обробку даних. Для таких інформаційних технологій не потрібне потужне і дороге устаткування, додаткові сервери, залучення IT-фахівців. Підключення до хмари можливо не тільки за допомогою ноутбука або комп’ютера, але й за допомогою планшета чи навіть телефону.

Доступ до системи надається тільки після проходження верифікації. Це забезпечує надійність роботи в хмарі незалежно від пристрою, на якому здійснено вхід. Для підключення необхідно забезпечити безперебійний швидкісний інтернет. За відключення живлення (наприклад, збій електричної мережі, аварійні відключення провайдером) доступ відновлюється тільки за допомогою повторної авторизації.

Систематизація інформації в МІС хмарного формату дає можливість вдосконалити інфраструктуру медичного центру, структурувати базу даних і оптимізувати використання наявних ресурсів. Хмара для зберігання даних оснащена кіберзахистом. Завдяки цьому доступ до даних мають тільки ті, хто отримав право доступу.

Також система легко налаштовується під будь-які бізнес-процеси та потреби медичного закладу. Це дозволяє врахувати навіть найменші нюанси в зміні курсу розвитку клініки, доопрацювати невраховані моменти та налагодити процеси, що дають збій, незалежно від причин (управлінські, технічні, маркетингові).

Переваги переходу на хмарні МІС:

  1. Відсутність необхідності використовувати додаткові потужності для збереження даних.
  2. Такий підхід заощаджує фінансові ресурси медичного центру. Не доведеться купувати додаткові комп’ютери з великою пам’яттю, а також пристрої для зберігання важливої ​​інформації. Ціна за хмарне сховище базується на фактичному використанні місця для зберігання інформації. Це знижує суму капітальних витрат, скорочує витрати на утримання персоналу.

  3. Клієнтоорієнтований підхід.
  4. Хмарні системи — запорука клієнтоорієнтованості медичного центру. Прозорість медичних послуг поряд зі зручністю їх надання шляхом автономізації допомагає зацікавити пацієнта, забезпечити йому комфорт під час звернення до медичного центру. Гаряча лінія, можливість онлайн-запису, отримання маркетингових пропозицій зручними каналами зв’язку, а також мінімальний час на отримання послуги та необхідних медичних документів підвищують репутацію медичного закладу і якість послуг, що надаються.

    Також пацієнт отримує повний комплекс послуг зі збирання його діагностичної інформації (електронна карта), даних лабораторних досліджень. Збереження таких даних гарантована системою незалежно від часу візиту пацієнта до медичного закладу. За запитом пацієнта можуть бути надані відповідні виписки, які дозволяє сформувати МІС.

  5. Гнучкість хмарних даних.
  6. Хмарні платформи в медицині гарантують швидку обробку великих обсягів інформації та оснащені сучасними інструментами для роботи з ними (синхронізація, структурування, угруповання). З їх допомогою можна в будь-який час організувати запуск нового проекту або згорнути той, термін якого завершено. Масштабування ресурсів вимагає додаткових потужностей, що для хмари не є проблемою. Сервіс витримує будь-яке навантаження і може бути доопрацьований під потреби медичного центру.

  7. Простота підключення.
  8. Підключення до хмари не вимагає спеціальних налаштувань і підключення до мережі. Інформація зберігається на віддаленому сервері, що полегшує підключення. Підключитися можна будь-коли, що не вимагає додаткового часу на впровадження системи. Після підключення можна повноцінно працювати з хмарою.

  9. Безпека зберігання даних.
  10. Захист даних у хмарі гарантована власником віддаленого сервера. Доступ до системи та окремих даних надається за рішенням керівництва. У хмарі відбувається періодичний моніторинг небезпечних ситуацій (наприклад, спроб злому, несанкціонованого доступу) і дозволений лише санкціонований доступ до даних.

    За безпеку даних у МІС відповідає розробник і технічна підтримка. Програма налаштована на блокування будь-якого несанкціонованого запиту. Внаслідок цілодобового захисту зберігається цілісність, конфіденційність і доступність даних для пацієнтів, персоналу та керівників.

    Медичні інформаційні системи можуть бути оснащені:

    • подвійним шифруванням;
    • поділом доступу до ключів під індивідуальними паролями;
    • резервним копіюванням;
    • поділом прав доступу до даних (наприклад, керівник має доступ до перегляду і редагування звітів, адміністратор — до електронних карт, реєстрів пацієнтів, онлайн-запису).

    Щоб уникнути витоку даних під час використання МІС, необхідно проводити інструктажі з користувачами. Зокрема повідомляти їх про потреби періодичної зміни паролів, заборону зберігати паролі в доступному місці, а також про правила входу в систему і роботи в ній.

  11. Систематизація даних.
  12. Упорядкування інформації допомагає позбутися багатьох проблем: створення громіздкої бази, тривалої обробки зібраної інформації. Ведення електронної бази даних дозволяє групувати, об’єднувати, видаляти та додавати дані за пару кліків. Це дозволяє формувати звіти будь-якої конфігурації та обсягу.

    Також структурування даних допомагає здійснювати контроль за персоналом, якістю надання медичних послуг, розрахунками з клієнтами та постачальниками. Система дає можливість зберігати історію і оперувати даними за потрібний період.

  13. Переведення звітності в електронний формат.
  14. Перенесення бази даних з паперової в електронну версію оптимізує робочий процес, спрощує взаємодію між персоналом. Будь-який співробітник протягом декількох секунд може отримати необхідну інформацію і виконати поставлені завдання у відведений термін. Паперова тяганина гальмує розвиток будь-якого медичного центру.

    Електронна система дозволяє збирати, обробляти, передавати та зберігати інформацію з високим рівнем безпеки. Ведення електронних карт спрощує роботу лікарів та адміністраторів, допомагає структурувати систему, формувати звіти щодо виконаної роботи.

  15. Зберігання медичних карт.
  16. Медичні карти електронного формату зберігаються на сервері. На відміну від паперових карток їх неможливо втратити або зіпсувати. Електронні дані в карту заносять за надходженням, формуючи повноцінну картину ситуації. При цьому можна завжди відстежити, ким були внесені зміни та в який час, а також синхронізувати надходження даних за джерелами або датами (наприклад, за певний період часу).

    В електронну карту можна вносити навіть дані, пов’язані з випискою пацієнтів, та іншу необхідну інформацію для отримання повної клінічної картини. Зберігання інформації на паперових носіях не дає такої можливості, оскільки є загроза її втрати через низку обставин (наприклад, халатність персоналу).

    Також МІС передбачає можливість вносити в електронні карти результати пацієнтів з діагностичного обладнання. Тобто налаштувати отримання результатів після проходження пацієнтом призначених аналізів.

  17. Контроль за акціями та знижками.
  18. МІС здатна зберігати різну за виглядом інформацію (персональну, медичну, кадрову, фінансову), зокрема і маркетингову. Завдяки такій можливості поліпшується робота маркетологів: на підставі систематизованих даних і формування багатьох звітів можна розробляти оптимальну політику ціноутворення.

    Формування прайс-листів медичного центру теж відбувається в електронному вигляді, що оперативно дозволяє їх узгоджувати та вносити корективи з урахуванням зауважень з боку керівництва. Програма дає можливість складати прайс-листи на комплексні послуги або на окремі види послуг за категоріями. До додаткових можливостей належать внесення змін до ціноутворення, знижки або акції, формування бонусів і систем лояльності. За клієнтською базою можна налаштувати повідомлення на електронну пошту і смс. Пацієнти зможуть отримувати гарячі пропозиції в один клік по базі розсилки, яку можна поповнювати.

    Також на базі системи можна розробляти програми заохочення персоналу (вести графік обліку персоналу, їх діяльності, заробітної плати, аналіз ефективності робочого часу). За потреби за додаткову плату можна розширити функціонал.

  19. Мінімізація витрат.
  20. Програма дозволяє скоротити не тільки операційні, капітальні, адміністративні, а й кадрові витрати. Впровадження та обслуговування МІС обходиться дешевше, ніж набирати штат персоналу, який відповідає за технічне оснащення.

    Керівник у будь-який час може відстежити фінансову динаміку зростання або падіння. Це допомагає внести реалістичні коригування в складені плани на найближчі тиждень, місяць, квартал, півріччя і навіть рік. Також можна відстежити рентабельність медичного центру залежно від об’єму виконаних послуг.

    Персонал медичного центру після навчання азам роботи з системою зможе самостійно з нею працювати, що дозволити знизити витрати на службу підтримки. Адаптація не займає багато часу. Перший час впоратися з виниклими труднощами співробітникам допомагає служба підтримки.

    Надалі використання програмного забезпечення не викликає складнощів. Простий інтерфейс і функціонал дозволяють швидко опанувати безліч корисних інструментів.

Спробуйте безкоштовну версію Medcenter+
Станислав Григорьев
Автор: Станислав Григорьев

Інші статті по темі

Зв'язатися з нами