Меню

Безпека і захист даних у хмарних МІС

Читати: 4 хвилин — 11 Червня 2021 — Блог

Хмарні медичні інформаційні системи (МІС) допомагають автоматизувати роботу медичного центру, налагодити взаємодію між усіма відділами клініки, а також підвищити якість медичних послуг. Такі програми дозволяють обробляти великі масиви даних, які можна передавати, зберігати та аналізувати в онлайн-режимі.

Що входить до поняття “медичних даних”?

Медичні дані включають конфіденційну інформацію не тільки про пацієнтів, а й про медичний персонал і клініку. Вся інформація медичного центру (цінова, маркетингова, бухгалтерська, кадрова, рекламна, проектна) повинна бути надійно захищена від третіх осіб, включаючи інформацію, отриману на умовах партнерства, спонсорства, меценатства. Відомості про пацієнтів та інша інформація клініки є інформацією з обмеженим доступом даних і захищається відповідно до норм чинного законодавства.

Зберігання даних у хмарі передбачає використання ряду заходів з безпеки інформації, що міститься в МІС. Передача даних у програмному забезпеченні відбувається по ключам доступу, які видаються перед підключенням до системи. Кожен співробітник медичного центру в рамках покладених на нього обов’язків отримує персональні інструкції щодо роботи з базою даних і її захисту.

Які бувають порушення інформаційної безпеки в МІС?

Під час роботи з обсягами даних, зашитими в хмару МІС, важливе значення має система безпеки та попередження порушень під час обробки та зберігання інформації. До основних порушень кіберзахисту хмарного МІС відносять такі порушення:

  • отримання несанкціонованого доступу до системи;
  • блокування доступу до програмного забезпечення, ключів доступу, окремих файлів;
  • порушення цілісності інформаційного масиву, що зберігається в хмарі;
  • обмеження використання програми через проникнення в систему вірусів, хакерських програм;
  • збої в технічному обслуговуванні системи.

Також за роботи з даними можуть виникати такі проблеми, як втрата або пошкодження ключів доступу, використання неліцензійних версій програм або антивірусів, передача доступу третім особам.

Щоб усунути загрози, збої та порушення, служба технічної підтримки періодично проводить моніторинг системи на відповідність її роботи регламенту кіберзахисту. За результатами перевірки вживаються заходи щодо виправлення помилок, виявлення слабких сторін у захисті даних, розробки заходів щодо посилення правил доступу до окремих баз даних (бухгалтерських, кадрових, управлінських).

Організаційні способи захисту даних

Організаційні способи захисту даних у МІС базуються на злагодженій роботі служби технічної підтримки та персоналу клініки. Інформаційна безпека даних досягається завдяки комплексному використанню ряду програмних, управлінських і технічних параметрів кіберзахисту. Це дозволяє своєчасно і швидко усувати збої та системні помилки в роботі МІС, що виникають під час функціонування системи.

Специфіка роботи з медичною інформацією передбачає постійний контроль над даними будь-якого рівня. Тому будь-які медичні документи, що формуються в МІС, вимагають оперативного захисту та мінімізації ризиків перекручування або втрати інформації.

Розрізняють такі напрямки щодо захисту даних програмного забезпечення:

  • збереження конфіденційності та цілісності даних;
  • забезпечення передачі, обробки та доступності інформації;
  • розробка параметрів захисту та їх вдосконалення.

За розробки системи захисту даних враховується інфраструктура медичного центру (потужність файлових серверів, наявність можливості резервного копіювання, види програмних або апаратних пристроїв, зокрема кількість відділів, які працюють з МІС). Також за підбору методів захисту інформації значення має забезпечення медичним центром внутрішньої і зовнішньої охорони будівлі, режиму праці персоналу, а також збереження документації, що зберігається в будівлі, зокрема і електронної (збереженої на персональних комп’ютерах або інших джерелах, яка в подальшому інтегрується в МІС).

Програмні засоби захисту даних

Програмні засоби захисту даних вибирають залежно від потужності МІС і обсягу даних. Також значення має система безпеки клініки, яка здатна виявляти та попереджувати зовнішні та внутрішні загрози, включаючи використання комп’ютерної техніки.

Розрізняють такі програмні засоби захисту даних:

  • криптографічні – включають в себе впровадження електронного цифрового підпису, а також алгоритмів (модулів) шифрування і кодування інформації;
  • ідентифікувальні (аутентифікація користувача) – дозволяють забезпечити вхід за допомогою пароля або доступу за біометричними даними (наприклад, відбиток пальця);
  • інструментальні – застосування моніторингових програм для контролю за збереженням даних, аналізу систем захисту;
  • технічні – передбачають впровадження спеціальних технічних систем (джерел живлення, генераторів, регуляторів), що стежать за системами харчування, навантаженням, напругою.

Також за захисту інформації необхідно приділяють увагу засобам, які попереджають зломи корпусів та інших запчастин комп’ютерної техніки і електронних систем. За необхідності використовують зчитувачі, контролери, концентратори та інші засоби контролю доступу в медичний центр.

Використання хмарних рішень не вимагає наявності потужної комп’ютерної техніки і, водночас, допомагає зберігати і обробляти великі обсяги інформації. Всі конфіденційні дані, що знаходяться в хмарі, надійно захищені системами кіберзахисту.

Спробуйте безкоштовну версію Medcenter+
Станислав Григорьев
Автор: Станислав Григорьев

Інші статті по темі

Зв'язатися з нами