Меню

Структура медичної інформаційної системи

Читати: 4 хвилин — 26 Березня 2021 —

Медична інформаційна система (МІС) — це електронна система для автоматизації системи управління, медичних та бізнес-процесів. МІС допомагає керівникам, лікарям, бухгалтерам та іншому персоналу вести документацію клініки, стежити за історією хвороби пацієнта, переглядати результати досліджень, оцінювати фінансові та економічні аспекти роботи медичного закладу. Розповідаємо про те, яка структура МІС, як організовується робота лікарів, зберігається інформація в базі даних і про можливість аналізу входять даних.

З чого складається МІС?

В основі медичної інформаційної системи — база даних медичної інформації, куди вводять дані в реальному часі та де ці дані зберігаються. У базі даних інформація автоматично структурується і обробляється. У будь-який момент за наявності доступу до МІС співробітник може внести певні дані, переглянути інформацію та отримати статистичний звіт у вигляді графіків і таблиць. Крім бази даних, структура медичної інформаційної системи включає технічні модулі — допоміжні програми, що забезпечують роботу МІС:

  1. модуль збирання інформації;
  2. модуль аналізу і обробки інформації;
  3. модуль управління документами;
  4. модуль управління процесами.

Для користувача медична автоматизована інформаційна система включає наступні розділи:

  1. адміністративна та фінансова система;
  2. клінічна інформаційна система;
  3. база даних про лабораторії та результати досліджень;
  4. система автоматизації обліку;
  5. інші системи та пристрої автоматизації.

Перераховані вище розділи об’єднують в єдину систему лікарів і медичного персоналу, дозволяють вести повноцінний електронний документообіг, контролювати обіг ліків, дивитися призначення лікарів і проводити поглиблену аналітику за пацієнтами (включаючи вибір послуг пацієнтом на сайті клініки). Також у структуру МІС входить можливість здійснювати оплату на сайті медичного закладу.

У медичну інформаційну систему включений особистий кабінет пацієнта, де він може подивитися інформацію про результати дослідження, лікарські призначення, план лікування і про надані послуги.

Медична автоматизована система включає повний цикл роботи немедичного персоналу (контакт-центр, маркетинговий відділ, управлінський склад) і медичного персоналу (медсестри та лікарі). Це дозволяє вести пацієнта з моменту його реєстрації до виписки з медичного закладу. Також до структури МІС входить робота зі страховими компаніями та можливість впровадження в клініку брендів.

Медцентр+ об’єднує всі підрозділи клініки в один веб-сайт, де можна приймати заявки, оплачувати медичні дослідження і консультації лікарів, проводити відеоконсультації з пацієнтом, моніторити стан заявок, прораховувати ефективність робочої години будь-якого лікаря і вести управлінську роботу. Сайт доступний цілодобово з будь-якої точки світу.

Як відбувається збір заявок пацієнтів

Збір заявок пацієнтів у медичній інформаційній системі відбувається двома шляхами: телефонною розмовою і онлайн-заявкою на сайті. Перший варіант — телефонний дзвінок приймає оператор колл-центру, який збирає первинну інформацію про пацієнта: ім’я, номер телефону та причину звернення. Далі оператор колл-центру вносить інформацію про абонента: чи звертався він до цього часу клініку, чи є він пацієнтом даної клініки. Ці дані вводяться в електронну систему і зберігаються в єдиній базі.

Другий варіант — онлайн-заявка на сайті. На веб-сайті клініки є спеціальна форма для заповнення: туди клієнт вносить інформацію про своє ім’я, електронну пошту, вказує номер телефону, вибирає відділення, лікаря і послугу. Інформацію за заявкою приймає оператор колл-центру і вносить її в базу даних.

Крім телефонного дзвінка і форми на сайті, оператор колл-центру може приймати заявки з Telegram і електронної пошти. Робота операторів також вноситься в базу даних — це дозволяє оцінювати ефективність прийому і обробки заявок пацієнтів.

Як організовується робота лікарів?

Окремий модуль у медичній інформаційній системі для лікарів — блок «Кабінет пацієнта». Тут лікар має дані про пацієнта і про його історії хвороби, є інформація про амбулаторні листи, його дзвінки і записи, курс лікування, призначені лікарські засоби, результати досліджень та аналізів. Також в «Кабінеті пацієнта» є можливість провести відеоконференцію з пацієнтом і переглянути інформацію про оплату процедур, досліджень і консультацій.

Як відбувається зберігання інформації

Інформація зберігається в «хмарі» — дані зберігаються на сервері. Вся інформація про пацієнтів, медичні послуги та управлінську організацію конфіденційна і зашифрована — скористатися інформацією може тільки той, хто має доступ до хмарного сховища даних.

Зберігання даних у хмарі сильно знижує вимоги до технічної інфраструктури медичного закладу. Так, для користування медичною інформаційною системою потрібен тільки доступ до інтернету, при цьому немає вимог до потужності комп’ютера, планшета і смартфона. Інформацію з МІС можна отримати з будь-якої точки світу, досить мати дані для входу в хмарне сховище та інтернет.

Можливість аналізу вхідних даних

Усі вхідні в медичну інформаційну систему дані обробляються і аналізуються. Для цього використовуються математичні моделі та алгоритми, що оптимізують аналітичні процеси. Вхідна інформація стандартизується і перетворюється в статистику. Завдяки цій можливості користувач медичної інформаційної системи може отримати статистичні дані про адміністративну, лікувальну та управлінську діяльність.

Можливість аналізу вхідних даних передбачає, що керівник може подивитися статистику у вигляді графіків і таблиць, зможе наочно оцінити фінансові потоки медичної установи, вивчити прибуток і витрати, оцінити лікувальну потужність клініки, ефективність медичних послуг, підрахувати фінансовий оборот лікарів і медичного персоналу. Фінансові операції можна інтегрувати з програмою 1С і вивчити касові операції, чеки, грошові надходження і оборот медикаментів. Усе це дозволяє формувати фінансові звіти та внутрішню і зовнішню політику клініки.

Спробуйте безкоштовну версію Medcenter+
Станислав Григорьев
Автор: Станислав Григорьев

Інші статті по темі

Зв'язатися з нами